ConcertenDe Kunst van Nauwluisterendheid
Concert | Ensemble SCALA | Zondag 14 januari 2018, 11.00 uur
Kleine Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Prijzen: € 12,50 Normaal | € 10,00 Stadspas | € 10,00 CJP
www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/6561/
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

Ensemble SCALA, met in de basis het 31-toonsorgel, komt ook dit seizoen weer met een nieuw programma vol microtonale klanken. De titel van dit concert wordt gedeeltelijk ontleend aan de in 1960 door professor Adriaan Fokker opgerichte Stichting Nauwluisterendheid, die in 1967 definitief van naam veranderde in Stichting Huygens-Fokker. Met de vreemdsoortige term ‘nauwluisterendheid’ doelde Fokker op de kleine toonsafstanden van het 31-toonssysteem waarbij de stemming nauw luistert, maar ook op het vermogen om deze tonen al luisterend goed te kunnen waarnemen. Dat is een kunst op zichzelf. Aan (het daarin gespecialiseerde) Ensemble SCALA de taak om composities met microtonen uit te voeren, zodat het publiek de kunst van nauwluisterendheid onder de knie kan krijgen. Op het programma staat een nieuw werk van de bekende Finse componist Juhani Nuorvala (1961). Nuorvala, die ondanks zijn toegankelijke klanken en bewegingen uitstekend gebruik weet te maken van microtonen in zijn muziek, is tevens als compositiedocent verbonden aan de Sibelius Academie in Helsinki. Verder staat onder andere de uitgestelde première van Arnold Marinissen (1966) gepland. Marinissen, die naast slagwerker en componist momenteel ook hoofd klassiek aan het Conservatorium van Amsterdam is, staat bekend om zijn voorliefde voor minimal music en percussieve klanken. Maar of dit ook in deze nieuwe compositie voor Ensemble SCALA te bespeuren zal zijn valt nog te bezien. Naast deze twee wereldpremières staan er op het programma werken voor diverse kleinere bezettingen die het gehele concert een fris en gevarieerd karakter zullen geven.

Ensemble SCALA in Den Haag

Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano/keyboard

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie


ArchiefBlast from the Past
Concert | Ensemble SCALA | Zondag 15 januari 2017, 11.00 uur
Kleine Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Prijzen: € 12,50 Normaal | € 10,00 Stadspas | € 10,00 CJP
www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/5127/
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

Onder de titel ‘Blast from the past’ duikt Ensemble SCALA composities op uit zijn korte geschiedenis. Er zullen hoogtepunten uit het repertoire worden uitgevoerd die speciaal voor het ensemble geschreven zijn. Zo wordt het werk Na(2013) van Gijsbrecht Roijé uitgevoerd, waarin naast fijnzinnige microtonale akkoorden tevens gebruik gemaakt wordt van verrassende digitale klanken onder de toetsen van het keyboard. In het werk 3 pezzi molto simili (2014) van Lucio Garau zijn feitelijk drie vergelijkbare delen te horen waarin hij de effectiviteit van de tonaliteit niet schuwt. De compositie In the Blink of an Eye(2015) van Danny de Graan, waarin geluiden van zijn pasgeboren dochter elektronisch zijn verwerkt, is meer modernistisch van opzet, maar de strakke vorm van het werk getuigt van een hedendaags gevoel voor timing. Het soms 'swingende' Gallium(2010/2011) van Sander Germanus vertelt het verhaal van een langzaam smeltend metaal (scheikundige element) met atoomnummer 31 dat verwijst naar het 31-toonssysteem in het stuk, waarin boventoonklanken en vervreemdende akkoordprogressies veelvuldig voorkomen. Het relatief korte werk Unruh (2015) van Joachim F.W. Schneider draait om het ingenieuze mechaniek van een klok, waarin de onrust in een uurwerk opmerkelijk genoeg wordt beteugeld door een onderdeel genaamd Unruh, dat eerst verklankt wordt door een eigenzinnige ronddraaiende bekken en later ook door de vernuftige microtonale lijnen in de partijen van de andere instrumenten. Kortom, een luisterrijk overzichtsconcert met een frisse noot en de klemtoon op de afgelopen zes bewogen jaren van Ensemble SCALA.


Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie


Programma

Sander Germanus (1972) - Gallium (2010/2011)

Gijsbrecht Roijé (1963) - Na (2013)

Danny de Graan (1973) - In the Blink of an Eye (2015)

Lucio Garau (1959) - 3 pezzi molto simili (2014)

Joachim F.W. Schneider (1970) - Unruh (2015)NB. De werken van Sander Germanus, Danny de Graan en Gijsbrecht Roijé zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas,Amsterdams Fonds voor de Kunst, Van den Berch van Heemstede Stichting, Hofsteestichtingen Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost). Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.SCALA's Spectrum

Concert | Ensemble SCALA | Zondag 29 november 2015, 11.00 uur
Kleine Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Prijzen: € 12,50 Normaal | € 10,00 Stadspas | € 10,00 CJP
www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/4376/
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

Tijdens het openingsconcert van MicroFest Amsterdam 2015, een eendaags festival voor microtonale muziek, trapt Ensemble SCALA af met een programma vol premières. Nieuwe werken van Danny de Graan, Eric Verbugt en de Duitse componist Joachim Schneider omlijsten enkele korte composities die worden uitgevoerd in kleine bezetting. Ook nog op het programma een reprise van Scala I van Peter Adriaansz, die in december de Matthijs Vermeulen Prijs uitgereikt zal krijgen voor zijn op Scala I gebaseerde compositie Scala II. Het brede klankspectrum van Ensemble SCALA, met als onderdeel daarvan het Fokker-orgel, zal tijdens dit gehele concert in al zijn diversiteit worden belicht. Hoe klinken bijvoorbeeld de boventonen van een fluit en een klarinet, of de microtonen op een altviool of een gitaar? Al deze vragen zullen op uiterst avontuurlijke en muzikale wijze worden beantwoord.

Ensemble SCALA is een ensemble voor microtonale muziek in Nederland dat door Stichting Huygens-Fokker (centrum voor microtonale muziek) in 2010 is geïnitieerd. Bijzonder is dat het beroemde Fokker-orgel onderdeel uitmaakt van dit ensemble. De musici zijn allen specialisten op het gebied van hedendaagse muziek, die gezamenlijk de kleurrijke grenzen verkennen van de microtonaliteit. De afgelopen 5 jaar heeft het ensemble een breed repertoire opgebouwd met werken van componisten uit binnen- en buitenland die stilistisch een zeer verschillende schrijfwijze hanteren. Met onconventionele stemmingen als focus, richt Ensemble SCALA zich op de groeiende interesse van componisten wereldwijd in microtonaliteit als nieuw expressiemiddel.

Klik hier voor meer informatie. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ.


Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie


Programma

Danny de Graan (1973) - In the Blink of an Eye (2015) première

Nicola Vicentino (1511-c.1576) - III. Dolce mio ben (1555)
IV. Madonna, il poco dolce (1555)

Peter Adriaansz (1966) - Scala I (2012/2013)

Eric Verbugt (1966) - earth (2015) première

Giovanni Battista Orazi (?-1804) - Grave & Allegro, from Trio I (1797)
arr. Ere Lievonen (2015)

Joachim F.W. Schneider (1970) - Unruh (2015) premièreNB. Het werk van Peter Adriaansz en Danny de Graan is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte,  Amsterdams Fonds voor de Kunst,  Van den Berch van Heemstede Stichting, Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel. Tevens het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het SNS REAAL Fonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.Solar Neon
Concert | Ensemble SCALA | Zondag 12 april 2015, 13.30 uur
Kleine Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Prijzen: € 12,50 Normaal | € 10,00 Stadspas | € 10,00 CJP | Passe-partout WMMF
www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/3579/
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

In de rechthoekige ruimte van de Kleine Zaal boven in het Muziekgebouw zal een concert plaatsvinden met (post)minimal bewegingen en galactische boventoonklanken. Met weids uitzicht over het brede IJ kunt u genieten van de microtonen van Ensemble SCALA en het Fokker-orgel in onder meer Solar Neon van componist Ned McGowan. Een hoogtepunt tijdens dit concert is de bewerking van Aleph 2 van de beroemde minimal componist Terry Riley voor ensemble. Op het programma staat tevens het spannende Lhorong van componist Juan Felipe Waller, de niet-westerse minimal klanken van Martin Lo-A-Njoe, een sereen werkje van Piet-Jan van Rossum, de organische bewegingen voor 31-toonsorgel van Sander Germanus en, niet te vergeten, een splinternieuw werk van de uitgesproken postminimal componiste Renske Vrolijk. Spectrale tonen, zwevingen, harmonie en clusters met doorgaande ritmiek wisselen elkaar af in dit concert, uitgevoerd door het in hedendaagse en microtonale muziek gespecialiseerde Ensemble SCALA.

U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ.


Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie

Programma

Renske Vrolijk - Two Minimals (2015) (première)

I. Melody  II. Patterns

Juan Felipe Waller - Lhorong (2011)

Martin Lo-A-Njoe - Pas de Deux (2011)

Ned McGowan - Solar Neon (2010)

Piet-Jan van Rossum - Annette offrant un bouquet de fleurs (2011)

Sander Germanus - Organic Movements (2002-2003)

Terry Riley - Aleph 2 (2012) (bewerking Ere Lievonen)

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Het Prins Bernhard Cultuurfonds (Petronella Andriessen Fonds), Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost, Dr. Hofstee Stichting, het SNS REAAL Fonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.Tonen Tussen Toetsen
Concert | Ensemble SCALA | Zondag 16 november 2014, 11 uur
Kleine Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/3405/
Prijzen: € 12,50 Normaal | € 10,00 Stadspas | € 10,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

De tonen die, in theorie, 'tussen de toetsen van de piano' zitten kunnen wel degelijk gespeeld worden op het Fokker-orgel, de 31-toonsgitaar en in het bijzonder op de Carrillo-piano, die 96 tonen en toetsen in het octaaf telt. Ensemble SCALA laat tijdens dit concert wederom veel van deze tonen klinken in spannende werken. Zo staat op het programma een première van de Italiaanse componist Lucio Garau, die eerder een intrigerende compositie voor het 31-toonsorgel en viola da gamba heeft geschreven. Naast onder andere werk van de oude meester Nicola Vicentino worden composities gespeeld van de Québecse componist François-Gabriel Madden (die dit in 2011 speciaal voor het ensemble gecomponeerd heeft) en de Nederlandse componist Gijsbrecht Roijé.

U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ. Let op: drankjes na het concert zijn sinds dit seizoen niet meer inbegrepen.
De toegangsprijs voor het concert is daarentegen verlaagd.


Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussieProgramma

François-Gabriel Madden (1985)- Dissonate 9: Parhymne (2012)

Lucio Garau (1959) - Cinque miniature op. 64 (2013) viola (da gamba) e organo (deel 2 t/m 5)

Giovanni Maria Trabaci (c.1575-1647) - Canzona franzesa settima cromatica (1603)

Gijsbrecht Roijé (1963) - Na (2013)

François-Gabriel Madden - Dissonate 10 (2012) pour piano en seizièmes de tons

Nicola Vicentino (1511–1576) - Soav’e dolc’ardore / Dolce mio ben (1555)

Lucio Garau - 3 pezzi molto simili (2014, première)Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost, Dr. Hofstee Stichting, Petronella Andriessen Fonds, het SNS REAAL Fonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.
Morning of the Unexpected
Concert | Ensemble SCALA | Zondag 8 december 2013, 11 uur
Kleine Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Prijzen: € 16,00 Normaal | € 13,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/2669/
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

Ensemble SCALA zal tijdens deze ochtend van de 'Morning of the Unexpected' spannende en opmerkelijke 31-toonswerken uitvoeren die zijn gecomponeerd in diverse stijlen. Op het programma staat de première van één van de pioniers op het gebied van microtonale muziek in Nederland, Gijsbrecht Roijé. Zijn bijna compromisloze zoektocht naar klankschoonheid heeft geleid tot de compositie Na voor Ensemble SCALA. Verder staat op het programma de eerste uitvoering op het echte Fokker-orgel van een compositie van Peter Adriaansz: Scala I. In dit strenge doch kleurrijke stuk komt onder andere de elektrische 31-toonsgitaar op bijzondere wijze naar voren. De compositie Speelmuziek II van Anton de Beer, de vroegere vaste organist van het 31-toonsorgel, wordt uitgevoerd in kleine bezetting (fluit, altviool, Fokker-orgel) en is eerder klassiek dan modern van opzet. Van Martin Lo-A-Njoe klinkt Pas de Deux, een werk voor (96-toons) Carrillo-piano en (31-toons) Fokker-orgel, dat is gecomponeerd in een min of meer minimal-achtige stijl. Het concert wordt afgesloten met Zerscheinen van Steffen Krebber, waarin een breekbare soms tedere zoektocht naar de juiste toon centraal staat.

U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. De kaarten zijn inclusief een drankje na het concert in het restaurant Zouthaven van het Muziekgebouw aan 't IJ.


Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit
Bart de Kater, klarinet
Manuel Visser, altviool
Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar
Anne Veinberg, Carrillo-piano/keyboards
Ere Lievonen, Fokker-orgel
Glenn Liebaut, percussie


Programma

Peter Adriaansz - Scala I (2012)

Martin Lo-A-Njoe - Pas de Deux (2011)

Gijsbrecht Roijé - Na (2013) première

Anton de Beer - Speelmuziek II (1976)

Steffen Krebber - Zerscheinen (2010)


Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SNS REAAL Fonds, het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.
Huygens Tentoonstelling

Concert | Ensemble SCALA | Zondag 7 juli 2013, 14:00 - 14:45 uur
Van Assendelftkapel (Grote Kerk) | Den Haag


HUYGENS CONCERT: "Ensemble SCALA verzorgt een concert op een uniek akoestisch 31-toonsorgel."

Tijdens de Huygens Tentoonstelling kunt u tevens luisteren naar muziek. Vandaag kunt u luisteren naar Ensemble SCALA dat een concert verzorgt met het unieke 31-toonsorgel. Laat u meevoeren aan de hand van het enige akoestische 31-toonsorgel ter wereld. Het trio Manuel Visser (altviool), Raymond Honing (fluit) en Ere Lievonen (Fokker orgel) verzorgen deze bijzondere voorstelling. Het 31-toonsorgel van de Stichting Huygens-Fokker, het centrum voor microtonale muziek, is door Adriaan Fokker ontwikkeld op basis van een uitvinding van Christiaan Huygens. In de bezetting van een fluit, een altviool en het draagbare toetsenbord van Fokker-orgel (kleine bezetting van Ensemble SCALA) worden werken van Jan Pieterszoon Sweelinck, Anton de Beer, Charles Delusse en Nicola Vicentino gespeeld.  (tekst: Huygens Grote Kerk Den Haag)

Ensemble SCALA


Raymond Honing, fluit

Manuel Visser, altviool

Ere Lievonen, 31-toonsorgel
Programma

Charles Delusse (1720-1774) - Air à la grecque  (1760)

Anton de Beer (1924-2000) - Speelmuziek II  (1976)

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562–1621) - Fantasia Chromatica

Nicola Vicentino (1511 - ca. 1575)  -  Musica prisca caput (1555)TOEGANG: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor de Huygens Tentoonstelling
www.grotekerkdenhaag.nl/index.cfm/grote-kerk-den-haag/agenda-1/jaar/2013/maand/juli/agendaitem/huygens-concert
Ensemble SCALA in Korzo
Concert | Ensemble SCALA | Zaterdag 9 maart 2013, 14.30 uur
Korzo theater (Studio) | Den Haag

www.johanwagenaarstichting.nl/EDITIES/027/027_Korzo_1.html
www.dagindebranding.nl/Files/Edities/027/027_Korzo_1.html
www.korzo.nl/nl/producties/scala-dag-de-branding

Dag in de Branding (Festival voor nieuwe muziek) besteedt deze editie extra aandacht aan het werk van componist Peter Adriaansz. Ensemble SCALA (met daarin o.a. het Fokker-keyboard) verzorgt het eerste concert van de dag en brengt zijn nieuwste werk in première, getiteld Scala I. Het sobere doch intrigerende en glanzende werk van Adriaansz is speciaal voor het ensemble in 31-toonsstemming gecomponeerd. Opmerkelijk daarbij is zijn intelligente gebruik van de boventonen. Verder staan op het programma werken van Nicola Vicentino, Ned McGowan en Steffen Krebber. Kaarten kunt u bestellen bij het Korzo theater te Den Haag (Prinsestraat 42).

Korzo presenteert tijdens festival Dag in de Branding een bijzonder portretconcert rondom de Haagse componist Peter Adriaansz. Adriaansz verricht in zijn werk onderzoek naar klank, vorm en zoals hij dat zelf noemt “hoorbare” wiskunde. Recentelijk vertonen zijn composities ook microtonale invloeden.

Ensemble SCALA is hét nieuwe ensemble voor microtonale muziek in Nederland dat door Stichting Huygens-Fokker (centrum voor microtonale muziek) is geïnitieerd. Bijzonder is dat het beroemde Fokker-orgel onderdeel van dit ensemble is geworden. De musici zijn allen specialisten op het gebied van microtonale muziek, die gezamenlijk de grenzen verkennen van de kleurrijke mogelijkheden van microtonaliteit.

Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, keyboards

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie

Programma

Peter Adriaansz - Scala I (2012) première

Nicola Vicentino - Musica prisca caput (1555)

Ned McGowan - Solar Neon (2010)

Steffen Krebber - Zerscheinen (2010)

Foto van het concert  (Dag in de Branding - foto's: Danijel Mihajlovic)


Ondersteuning midificatie Fokker-keyboard: Het in 1963 gebouwde oefenklavier van Pels, behorende bij het Fokker-orgel, kon mede door een bescheiden bijdrage van het Olga Heldring Fonds (Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe) gerestaureerd en gemidificeerd worden. De modernisering van dit 'stomme' oefenklavier was van groot belang, aangezien het zo voor de organist mogelijk werd om op iedere locatie (met geluid!) te oefenen op een kopie van het 31-toons klavier, waardoor Stichting Huygens-Fokker minder afhankelijk is geworden van de beschikbaarheid van de Kleine Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ, waar het originele 31-toons klavier zijn plaats heeft.31 Steps to Heaven

Concert | Ensemble SCALA | Zondag 2 december 2012, 11 uur
Kleine Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Prijzen: € 14,00 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/2145/
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

Ensemble SCALA is hét nieuwe ensemble voor microtonale muziek dat door Stichting Huygens-Fokker, dat het unieke Fokker-orgel beheert, in 2009 is geïnitieerd om microtonaliteit te ervaren binnen een scala van klankkleuren. Het 31-toons Fokker-orgel wordt hierbij gebruikt als onderdeel van een groter akoestisch ensemble. Voor het derde jaar op rij speelt Ensemble SCALA in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw een programma met louter en alleen muziek met afwijkende stemmingen en verdelingen van het octaaf. Op het programma staat o.a. een compositie van de vroegere Fokker-organist Anton de Beer. Ter gelegenheid van het 450 jarige geboortejaar van Sweelinck klinken twee werken in middentoon-stemming. Het concert ‘31 steps to heaven’ wordt afgesloten met het gelijknamige werk van componist René Samson, een licht microtonaal werk waarbij 12- en 31-toons lijnen worden gecombineerd en strijd met elkaar leveren.

U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. De kaarten zijn inclusief een drankje voor na het concert in het restaurant Zouthaven van het Muziekgebouw aan 't IJ.

Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit
Michel Marang, klarinet
Manuel Visser, altviool
Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar
Masato Suzuki , keyboards
Ere Lievonen, Fokker-orgel
Glenn Liebaut , percussie

Programma

Jan Pieterszoon Sweelinck - Fantasia Chromatica

Anton de Beer - Lullaby for years to come (uit Speelmuziek II)

Luys de Narváez - Cancion del Emperador

Alonso Mudarra - Fantasía

Sander Germanus - Gallium

J.P. Sweelinck - Facciam, cara mia File

Gijsbrecht Royé - Rit

René Samson - Thirty-One Steps to Heaven

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SNS REAAL Fonds en het Muziekgebouw aan 't IJ.
World of Sound
Concert | Ensemble SCALA | Vrijdag 5 oktober 2012, 19.00 uur
Ligovsky Avenue 74, Sint Petersburg

www.artparking.org | www.huygens-fokker.org

Tijdens dit concert zijn het unieke 31-toonsorgel (Fokker-orgel) en de 31-toonsgitaar onderdeel van Ensemble SCALA, een zeven-koppig ensemble met musici die allen gespecialiseerd zijn in hedendaagse en microtonale muziek. Zij brengen het publiek een groot spectrum aan nieuwe klanken door de grenzen op te zoeken van het kleurrijke 31-toonssysteem. Naast nieuwe werken zal het Ensemble SCALA tevens historische microtonale muziek uitvoeren, zoals van Nicola Vicentino. De moderne choreografie en dans bij enkele composities (waaronder Musica prisca caput van Nicola Vicentino) wordt verzorgd door het Russische BYE-BYE Ballet.


Ensemble SCALA

Raymond Honing - fluit

Michel Marang - klarinet

Manuel Visser – altviool

Stefan Gerritsen - 31-toonsgitaar

Goska Isphording - piano & masterkeyboards

Ere Lievonen - Fokker-orgel

Adam Jeffrey (vervangen door Russishe slagwerker) - percussie


Programma
René Samson - 31 steps to heaven (2010)

Nicola Vicentino - Musica prisca caput (1555)

Charles Delusse (1720-1774) - Air à la grecque (1760)

Ned McGowan - Solar Neon (2010)

Giacinto Scelsi - Ko-Lho (1966)

Sander Germanus - Gallium (2010/2011)

Nicola Vicentino - Madonna, il poco dolce (1555)

Ivan Wyschnegradsky - Étude ultrachromatique (1959)

Steffen Krebber - Zerscheinen (2010)


Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: Consulaat van Nederland in Saint Petersburg.

.Le Club Microtonal
Concert | Ensemble SCALA | Zondag 11 december 2011, 11 uur
BAM Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Prijzen: € 15,00 Normaal | € 12,00 Stadspas | € 12,00 CJP
Passe-partout voor de hele MicroFest kost 24 euro
www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/1652/
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org


Tijdens dit concert zal het Fokker-orgel onderdeel zijn van Ensemble SCALA, een nieuwe zevenkoppige club musici die zich heeft gespecialiseerd in microtonale muziek. Gezamenlijk zullen zij een scala aan nieuwe klanken ten gehore brengen door de grenzen van de kleurrijke 31- en 24-toonsstemming te verkennen. Net als vorig seizoen zal het ensemble, naast nieuw gecomponeerd werk, beproefde microtonale stukken van oude meesters tot klinken brengen. Dit concert is een los onderdeel van de MicroFest Amsterdam 2011. Dit is een eendags festival op zondag 11 december 2011 met meerdere microtonale concerten, een lezing/filmvertoning en een forum. Klik op deze link voor meer informatie.

Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw. De kaarten zijn inclusief een drankje voor na het concert in het restaurant Star Ferry van het Muziekgebouw aan 't IJ.


Ensemble SCALA

(o.l.v. Ned McGowan):

Raymond Honing - fluit

Michel Marang - klarinet

Manuel Visser – altviool

Stefan Gerritsen - 31-toonsgitaar

Keiko Shichijo - piano & masterkeyboards

Ere Lievonen - Fokker-orgel

Adam Jeffrey - percussie

Programma

Ned McGowan (1970) - Solar Neon (2010)

Giacinto Scelsi - Ko-Lho

Nicola Vicentino (1511 - ca.1575) - Madonna, il poco dolce (1555)

François-Gabriel Madden - Dissonate 9: Parhymne (2011, première)

Michiel Mensingh - Bad Tempered Clavier

Jan Pieterszoon Sweelinck - Variatie 1 & 2 op Psalm 23

Charles Delusse - Air à la grecque

Sander Germanus - Gallium (2010/2011, première)

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SNS REAAL Fonds en het Muziekgebouw aan 't IJ.
Een gulle gift van het Nederlands Akoestisch Genootschap en een gezamelijke bijdrage van zes bekende advies-bureaus, te weten Cauberg-Huygen, DGMR, LBP|SIGHT, M+P, Peutz én Wijnia-Noorman-Partners (WNP) hebben het mogelijk gemaakt om de Carrillo-piano aan te kopen.
Kongress Mikrotonalität
Concert | Ensemble SCALA | Vrijdag 17 juni 2011, 20.00 uur
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart |
Kammermusiksaal
Entree: 10,00 €
webpagina concert Ensemble SCALA
www.miz.org/kurs_20120.html

"Kammerkonzert - Plainsound Symphony - im Rahmen des Kongress Mikrotonalität"

Ensemble SCALA, een zeven-koppig ensemble met musici die allen gespecialiseerd zijn in hedendaagse en microtonale muziek, brengt het publiek een groot spectrum aan nieuwe klanken door de grenzen op te zoeken van het kleurrijke 31-toonssysteem. Op het programma staan werken van Steffen Krebber, René Samson en meer.
Ensemble SCALA is in 2010 opgericht door Stichting Huygens-Fokker Foundation, centrum voor microtonale muziek in Amsterdam (Muziekgebouw aan 't IJ).
Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie


Programma

René Samson (1948) -  31 steps to heaven (2010)
Steffen Krebber  (1976)  -  Zerscheinen (2010)
én meer.
Microtonaliteiten

Concert | Ensemble SCALA | Zondag 28 november 2010, 11 uur
BAM Zaal | Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Prijzen: € 13,00 Normaal | € 10,50 Stadspas | € 10,50 CJP
www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/1261/
www.muziekgebouw.nl/agenda/1261 | www.huygens-fokker.org

Gedurende dit concert zal het Fokker-orgel onderdeel zijn van een nieuw zevenkoppig ensemble voor microtonale muziek, genaamd Ensemble SCALA, voorheen het Huygens-Fokker Ensemble. De bezetting is Fokker-orgel, 31-toonsgitaar, altviool, dwarsfluit, klarinet,masterkeyboards en slagwerk. De musici zijn allen specialisten op het gebied van microtonale muziek, die in deze samenstelling de grenzen zullen verkennen van de kleurrijke 31-toonsstemming van het Fokker-orgel. Er zal een scala aan nieuwe klanken ten gehore gebracht worden, waarbij er naast nieuw werk, waarin gecomponeerde muziek zelfs samengaat met een vorm van improvisatie, tevens bestaand werk uit de 16de en 17de eeuw klinkt. Op het programma staan werken van o.a. René Samson, Steffen Krebber, Ned McGowan, John Bull en Nicola Vicentino.

U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. De kaarten zijn inclusief een drankje voor na het concert in het restaurant Star Ferry van het Muziekgebouw aan 't IJ.Ensemble SCALA

Raymond Honing - fluit

Michel Marang - klarinet

Manuel Visser – altviool

Stefan Gerritsen - 31-toonsgitaar

Keiko Shichijo - piano & masterkeyboards

Ere Lievonen - Fokker-orgel

Adam Jeffrey - percussieProgramma

René Samson (1948) -  31 steps to heaven (2010, première)
John Dowland (ca. 1563 - 1626) / Jacob van Eyck (ca. 1590 - 1657)  -  Pavaen Lacrimae

John Bull (ca. 1562 - 1628)  -  Fantasia

Steffen Krebber  (1976)  -  Zerscheinen (2010, première)

Steffen Krebber  -  zimzum (2010)

Nicola Vicentino (1511 - ca. 1575)  -  Musica prisca caput (1555)

Gioanpietro del Buono  -  Sonata V sopra Ave Maris Stella, Fuga Cromatica (1641)

Ned McGowan (1970)  -  Solar Neon (2010, première)Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:
Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SNS REAAL Fonds en het Muziekgebouw aan 't IJ.